diumenge, 2 de desembre del 2012

Desnonaments 0

 El clam social contra la injustícia dels desnonaments ha arribat a aconseguir suavitzar lleugerament la posició del govern davant el problema. Això ha  donat un respir a algunes de les famílies en aquesta situació. Ara el nombre de desnonaments ha disminuït, tot i que els bancs, recolzant-se en la legalitat vigent, continuen desnonant famílies. Queda encara pendent l'aprovació de la dació en pagament al Congrés dels diputats.  


Durant els més de dos anys de lluita de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca, de la qual n'és portaveu l'Ada Colau, molts desnonaments han restat aturats. Malgrat que la llei hipotecària vulnerava el dret europeu sobre el tema i era contrari als drets humans defensats per l' ONU, aquesta continuava vigent. La notícia del dia 9 de novembre al diari El País ho explicava. Fins que no s'han fet sentir les veus de milers d'afectats i també la dels col·lectius implicats en les execucions hipotecàries a través dels mitjans de comunicació, el govern no ha decidit canvis en la legislació. 

 Jutges, com per exemple Santiago Vidal, volien evitar el miler de desnonaments mensuals que hi havia. Per això a  l'entrevista a Rac 105, del 8 de novembre, va demanar que mentre els legisladors es posaven d’acord en les reformes a la llei hipotecària, s’aprovés una moratòria. Ja a la notícia Los jueces denuncian los abusos del sistema español de deshaucios del diari El País del dimecres 24 d'Octubre, es parla que cal reformar un sistema de cobrament de crèdits hipotecaris desfasat, que ha donat lloc a 350.000 execucions hipotecàries en només 4 anys. Com es diu en el diari el País de 8 de novembre, de moment, el govern del PP i el partit de l'oposició, PSOE,  han pactat unes petites reformes a la llei hipotecària, encara que siguin considerades insuficients pels afectats, tal com va sortir publicat al diari 20 minuts del divendres 16 de novembre. La dació en pagament encara no ha estat reconeguda, i és el que la plataforma d'Afectats per la Hipoteca, demanen a la Iniciativa Legislativa Popular que encapçalen i de la qual hi ha fins i tot polítics que en són fedataris, com ara Alfred Bosch d'Esquerra Republicana de Catalunya. 
Les entitats financeres diuen que no hi poden fer res, i alguns, com ara Santiago Rodríguez, director d'una agència de Bankia, es queixen dient que els bancs no tenen diners, perquè els que han prestat no els han estat retornats, i que hi ha persones que han tret profit de la situació. Aquesta és una de les opinions que esgrimeixen els bancs com a excusa per no acceptar la dació en pagament.

Plaça de la Vila de Gràcia  29 de Març del 2012
Fotografia realitzada per Anna Repiso

El drama social viscut per tanta gent, com els que es descriuen als reportatges dels diaris, per exemple en La Vanguardia al seu Magazine del 21 d' octubre o a l'article del País del 25 d'octubre.

Gian Piminchumo Jara a l'entrevista en exclusiva que se li va fer el passat 1 de desembre, va afirmar que va haver de deixar els estudis perquè la mare no els podia pagar. Els van endarrerir el desnonament, però només fins d'aquí a dos anys.  En el moment en que es reprengui, l'Ajuntament els acollirà en un pis durant el període de sis mesos.
Un altre exemple és el cas d'un treballador autònom, taxista, que va perdre la seva llicència del taxi i el pis. Tal com va explicar el seu company de feina en unes declaracions, no tindran  solució, ni fàcil ni immediata, perquè cal que tinguin present, que la moratòria a què fa referència el decret, no és més que per a determinats casos extrems i no per a tots. 
Només la dació en pagament pot deixar tranquils a una majoria, encara que la situació d'extrema necessitat d'alguns no tindrà solució, malgrat tot, sinó hi ha una ajuda social important.

El Banc dels Aliments, una entitat que podria ajudar a les famílies sense pis, a donar-los menjar, no tenen cap espai ni facilitat per a fer-ho.

La Plataforma en contra dels desnonaments és l'únic suport que tenen els afectats, fan el que faci falta i estan sempre davant la porta dels pisos per evitar els desnonaments. La Plataforma  dóna suport legal i humà a tots els qui demanen el seu ajut i ho necessiten.

Fa més de dos anys que la Plataforma dels Afectats per la Hipoteca ha començat a funcionar. Al principi eren pocs els casos de les persones que les feien fora de casa seva, però a mesura que ha anat avançant el temps, els casos augmentaven cada dia més, fins el punt que en aquests moments havien arribat a xifres impressionants. Tal com diu el diari El País, a l'article publicat el dia 5 de novembre de 2012, explica que en un jutjat de Madrid s'han fet, més o menys, 1200 desnonaments aquest últim any.

Els diaris s'han fet ressò del clam popular contra els desnonaments durant aquests últims mesos de forma gairebé contínua, però no és l'únic mitjà que ho ha fet. A Telecinco ha estat i segueix estant tema de debat al programa El Gran Debate moderat per Jordi González. En un altre registre, en aquest cas d'entreteniment, a la mateixa cadena, una sèrie de televisió anomenada Aida,, va dedicar un dels seus capítols, el del passat 11 de novembre, a un cas de desnonament. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada