diumenge, 25 de novembre del 2012

Un miler de desnonats al mes

Santiago Vidal, el magistrat de la Sala Penal de l’Audiència Nacional de Barcelona, i membre de "Jutges per a la Democràcia" és també autor del llibre "In-justícia" (Angle Editorial). últimament s'ha fet  famós per la seva intervenció a Salvados parlant sobre el tema de la dació en pagament i des de sempre ha estat molt implicat en les injusticies socials   i els casos de frau. Per aquesta raó va oferir una entrevista al programa El món a RAC1 per parlar del tema dels desnonaments el dia 8 de novembres.

Un miler de desnonats al mes.

Santiago Vidal, ha quantificat en “més d’un miler de persones” les que es desnonen mensualment a les comarques de Barcelona. El jutge ha demanat una “moratòria” en l’aplicació de la  llei Hipotecària “de dos o tres mesos màxim”, fins que PP i PSOE acordin una reforma legal. Els jutges han demanat flexbilitat en la llei per no sentir-se “cobradors del frac”.

Desnonament aturat a Sant Andreu del Palomar. 4 d'octubre de 2011. © Oriol Clavera

En una entrevista a El món a RAC1, Santiago Vidal també ha dit que:

- “Demanem que mentre els legisladors es posen d’acord en les reformes a la llei hipotecària, s’aprovi una moratòria. A més, la reforma ha d’aclarir tres coses: quan es pot fer la dació en pagament; que hi  hagi una mediació prèvia obligatòria per no passar pel jutjat; i que el banc cedeixi un ús vitalici a canvi d’un lloguer social de per vida.”

- “Si se seguissin els nostres consells s’impediria cada més que un miler de persones fossin desnonades a les comarques de Barcelona.”

- “Jo no sé si és molt encertada la frase del ‘cobrador del frac’. Els meus col·legues de la judicatura diuen que no són meres màquines d’executar la llei, si dóna un resultat injust, hem d’interpretar la llei. Demanem als legisladors que la modifiquin, i hi estic molt a favor.”

- “El juliol del 2011 es va fer una petita reforma legal perquè com a màxim el banc es podia quedar el preu de l’habitatge a un màxim del 60% de la taxació. Ara demanem que s’elevi a un 80%.”

- “Hi havia una via perversa per saltar-se la llei. Hem de millorar la llei per evitar tripijocs.”

- “La retroactivitat és complicada jurídicament. Estic convençut que en aquest pacte d’estat hauran de preveure alternatives perquè tingui efectes retroactius. Però és complicat.”

- “Els jutges sabem que els taxadors depenen directament dels bancs i que el títol executiu el mateix agent no ha comprovat.”

- “Els bancs fixen els preus dels habitatges. Fins el 2002 els bancs comprovaven l’estat financer dels creditors. Moltes vegades les entitats eren conscients que era molt difícil que pogués acabar tornant els seus deutes, i malgrat això ho van fer. Hi ha una culpa compartida entre els creditors que també sabien que no podrien tornar.”

- “La judicatura no depura responsabilitats morals. El dany moral és una responsabilitat civil a un delicte o una negligència. Tots els indicis racionals fan creure que s’han produït delictes, s’hauran de demanar responsabilitats penals.”

- “La diligència de desnonament no es duria a terme fins que sapiguem el text de la reforma. Pot durar entre dos i tres mesos. Abans de final d’any es podria arribar a un acord. La Constitució, que és el text més difícil de canviar, es va modificar en una setmana.”






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada