diumenge, 11 de novembre del 2012

Introducció:

Integrants del grup: Anna Repiso, Andrea Rodrigo i Carlota Toribio.


Hem decidit crear aquest blog sobre els desnonaments centrant-nos en el Barri de Gràcia, però sense descartar la recollida de testimonis, en altres zones de Barcelona.

La precarietat de la situació econòmica del país està dificultant cada cop més l’accés a un habitatge digne. Una necessitat fonamental, o més ben dit un dret per a tots, que s’ha convertit en un bé de luxe gràcies a la voluntat especuladora del mercat financer. Cada dia  més persones es queden sense un lloc on viure degut a les execucions hipotecàries. El nombre de desnonaments cada vegada és més elevat. A Gràcia es produeix més d’un desnonament diari. El preu de l’habitatge a Gràcia és un dels més cars del Barcelonès, cosa que en dificulta l’accés  a les classes populars.
Només a Gràcia n’hi ha 8.377 habitatges desocupats, propietat dels Bancs segons informa el grup d'habitatge i espai públic de l'Assemblea de la Vila de Gràcia. En aquests pisos hi podrien viure 19.518 persones, tenint en compte que l’ocupació mitjana d’un pis és de 2,33 persones per pis. Això significa que s’està privant a moltes famílies de poder gaudir d’un pis al barri. Un altre gran problema és que no s’hi ha construït ni un sol pis de protecció oficial, així doncs, poc pot fer la Generalitat contra la injustícia dels desnonaments a Gràcia. Els partits polítics majoritaris a Espanya no han fet gran cosa contra aquesta injustícia, encara no han canviat la llei de desnonaments tot i que aquests ja fa temps que tenen lloc al nostre país. Els Bancs al cap i a la fi són els que financen les campanyes dels partits i aquests han de vetllar pels seus interessos si pretenen continuar siguen finançats.
Concentració davant la seu del PP a Barcelona el 12/11/2012
Foto realitzada per Anna Repiso
Per tant, la única sortida és la resposta ciutadana, que s’ha plasmat en la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH), aquesta plataforma intenta evitar que les famílies siguin desnonades de les seves cases mitjançant la via legal, i quan aquesta via s’esgota entren en joc les assemblees d’indignats dels barris. La Assemblea de Gràcia es reuneix cada dimecres a un Banc expropiat de Travessera de Gràcia per parlar i idear estratègies per aconseguir solucionar situacions complexes creant una xarxa de suport mutu per evitar finalment el desnonament d’algun veí del Barri.
Actualment hi ha unes 400.000 famílies afectades a Espanya per un procediment d’execució hipotecària que condemna a les persones a l’exclusió social. Aquest procediment és injust, tal com ho han denunciat la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca, els jutges, la Unió Europea i la ONU.  
Nosaltres volem saber, a partir d'una investigació, com afecten els processos d’execució hipotecària als ciutadans, per tal de conèixer la situació real, és a dir, com ho viuen, com solucionen el problema i si l'Ajuntament fa alguna cosa per evitar-ho.


Hem escollit aquest tema perquè els desnonaments són un fet d’actualitat que succeeix dia rere dia i que últimament han estat, més que mai, font d’alerta social pels suïcidis que han tingut lloc arran d’alguns desnonaments.
També hem apostat per aquest tema perquè considerem que és un drama social que cada vegada afecta a més gent, i és interessant conèixer quin és el veritable abast de la situació en el nostre propi entorn.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada